Grein um føroyskan hondbólt á heimasíðuni hjá Partille cup

Handboll mitt i Atlanten

Mitt ute i Nordatlanten, mellan Skottland och Island, ligger ögruppen Färöarna. Knappt 50 000 personer bor på någon av de 18 öarna som utgör Färöarna, men på Färöarna är handbollen populär och till Partille Cup återkommer klubben Neistin år efter år.

I år har de kommit med elva lag, fem flicklag och sex pojklag. Totalt består den färöiska truppen av 185 spelare, ledare och föräldrar. Framgångarna på spelplanen har varit blandade, men Neistins 14-åriga flickor har stuckit ut i gruppspelet med sex raka segrar och gruppseger över lag från Sverige, Schweiz, Norge och Nigeria

I 1/16-delsfinalen stod svenska Skånela för det första motståndet på Neistins väg mot finalen. För det är till finalen de ska. Det är i alla fall vad spelarna hoppas på när vi pratar med dem efter segern med 16-5 (10-3) mot Skånela och de blivit klara för 1/8-delsfinal. Förra året nådde de kvartsfinalen i 13-årsklassen, och i år ska det bli ännu bättre.

På Färöarna är handboll sport nummer 1 för flickor och det är många som spelar handboll. Trots den relativt lilla befolkningen på öarna så finns det 10-12 handbollslag i åldersklassen. Där spelar de en serie där Neistin möter de andra lagen tre gånger, men det är stor skillnad på lagen. I Partille Cup är det tuffare motstånd, och nu gäller det att ha lite tur med lottningen för att gå långt i turneringen, säger tränaren.

I Partille Cup är det tillåtet att spela med fotbollsskor på planerna för att få lite bättre fotfäste. I Neistin har alla 12 tjejerna fotbollsskor och förklaringen är enkelt. De spelar alla fotboll också, men i en annan klubb än Neistin som är en ren handbollsklubb.

Alla tjejer i laget bor i samma samhälle strax utanför huvudstaden Torshamn som är belägen på huvudön Streymoy, den ö där nästan hälften av Färöarnas befolkning

Svara

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Broyt )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Broyt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Broyt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Broyt )

Connecting to %s